Beleef dé start van het tuinseizoen

21 t/m 24 februari Brabanthallen 's-Hertogenbosch

Televisiepresentator Lodewijk Hoekstra komt met zijn team van ‘De grote tuinverbouwing’ langs! Lodewijk heeft een blog voor ons geschreven:

Groen is niet altijd duurzaam

Ook op Tuinidee is er nu volop aandacht voor ecologie en duurzaamheid, dat is in het verleden wel eens anders geweest. Dit is een trend die je gelukkig de laatste jaren steeds meer ziet groeien, zelf ben ik hier een groot voorstander van en het is ook van groot belang. Veel mensen weten namelijk niet dat tuinen en soms zelfs ook groene tuinen weinig of niets bijdragen aan ecologie en biodiversiteit, oftewel de insecten, vlinder en vogels. En dat al die tuinen bij elkaar in Nederland een negatieve impact hebben op het klimaat en de leefomgeving mede door het gebruik van toxische materialen zoals geïmpregneerd hout, monoculturen zoals strak geschoren grasveldjes of bijvoorbeeld een overvloed aan tegels. Ook leeft het idee dat groen ingewikkeld is en veel werk met zich meebrengt, maar niets is minder waar. Tuinen zonder onderhoud bestaan niet en als je afstapt van het idee dat je tuin een verlengstuk van de woonkamer moet zijn waarbij alles netjes en opgeruimd moet zijn zul je zien dat het meevalt en zelfs geweldig is om de natuur te omarmen. Je zult bijvoorbeeld merken dat je net zoveel werkt hebt aan het schoonspuiten van tegels en het plukken van onkruid dan het onderhouden van een echt groene tuin. Als de eerste vogel een nest heeft voel je puur geluk, net als de eerste zelf gekweekte tomaat of het gezoem van bijen in de bloemen. Groen is dan ook geen decoratie en een bijzaak, maar moet juist de basis vormen van elke tuin. En dan dus niet de eenjarigen en de bekende potten met violen, maar écht groen. Vaste planten, bomen, hagen en bijvoorbeeld wilde bloemen.

Het probleem is natuurlijk wel dat kennis over groen, natuur niet meer wijdverspreid is onder mensen, zelfs niet onder vakmensen gek genoeg. Ook tuincentra zijn meer gericht op handel in dode materialen, bestrijdingsmiddelen en opgepompte planten dan zich echt met groen en duurzaamheid bezig te houden. Als mensheid komen we ook steeds verder van de natuur af te staan, met alle gevolgen van dien. Denk aan opwarming van de aarde, plastic soup, insectensterfte en ga zo maar door.

Dit is de reden dat ik 8 jaar geleden samen met Nico Wissing de handschoen heb opgepakt om hier iets aan te doen, we hebben NL Greenlabel opgericht. Dit is een platform waarbij kennis en expertise over de duurzame en levende buitenruimte centraal staat en we werken hier keihard aan samen met onze 200 partners. Naast producenten, leveranciers en kwekers zijn wetenschappers aangesloten, kennisinstellingen en bijvoorbeeld groene professionals. We noemen hoveniers groene professionals, omdat wij vinden dat ze de sleutel vormen om te komen tot meer
groen in tuinen, parken en steden. Zij zijn de kenners als het gaat over het klimaatadaptief maken van tuinen, het brengen van biodiversiteit en het werken met echt duurzame materialen. We komen 4 keer per jaar samen om deze kennis te delen en ze op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op dit gebied. We hebben hiervoor zelfs het eerste duurzaamheidslabel van Nederland ontwikkeld, NL Tuinlabel. Hiermee kunnen de hoveniers duurzaamheid meetbaar maken waarbij zeer breed wordt ingestoken, dus niet alleen op het onderdeel energie, maar ook bodem, water klimaat etc. Zo kan men het gesprek beter aangaan met de tuineigenaren die vaak wel willen, maar nog niet zo goed weten hoe.

Sjaak Willemstein is één van die aangesloten groene professionals die het voortouw neemt als het gaat om duurzame tuinen. Al twee maal is hij verkozen tot duurzaamste hovenier en hij is ook dit jaar weer te vinden op Tuinidee met een grote showtuin die hij samen met Wim Lips maakt. Deze tuin wordt voorzien van een NL Tuinlabel zodat precies inzichtelijk wordt gemaakt hoe deze tuin scoort op bijvoorbeeld bodem, bemesting, hergebruik, impact op klimaat, biodiversiteit enz. Ik ben blij met deze ontwikkeling en dit is dan ook precies de reden waarom ik met Nico Wissing samen ben opgestaan om iets te veranderen. Maar er is nog genoeg te doen en daarom gaan we door met ons werk! Zelf kom ik dit jaar ook kijken en wellicht komen we elkaar tegen als ik opnames maak voor “De Grote Tuinverbouwing”.

 

 

 

Koop tickets voor 2020!