Veld & Vaas

De tuin als schatkamer

De soorten- en vormenrijkdom van de natuur is eindeloos. Dat ervaar je pas goed bij het maken van een plantenverzameling. Het collectioneren van planten is van alle tijden, maar beleefde een hoogtepunt in de negentiende eeuw. Plantenjagers zochten overal op de wereld naar bijzondere nieuwe soorten die op buitenplaatsen werden tentoongesteld in bijzondere presentaties. Als deeltuinen buiten, in serres en kassen, maar ook in huis verschenen speciale plantentafels om al dat moois te kunnen uitstallen en bewonderen.

Door de milieucrisis komt de biodiversiteit op aarde in gevaar. Daardoor is er nu ook een opleving in de interesse voor botanische verzamelingen. En terecht! Terwijl de negentiende-eeuwse plantenjagers en kwekers ervoor zorgden dat de meeste exotische planten geleidelijk via tuincentra voor iedereen beschikbaar kwamen, dreigen we nu die rijkdom in het wild te verliezen. Op dit moment is het met de biodiversiteit in Europese steden beter gesteld dan op het platteland. In parken en tuinen staan veel verschillende soorten waarvan insecten, vogels en andere kleine dieren kunnen profiteren.

Maak van je eigen tuin ook een schatkamer! Geniet van de veelzijdigheid die de plantenwereld te bieden heeft en laat vlinders, bijen en vogels meegenieten. VELD & VAAS liet zich inspireren door de negentiende-eeuwse liefde voor botanie en ensceneert een eigentijdse presentatie van bijzondere plantencollecties voor binnen en buiten. Nog leuker: wat eerst binnen staat te pronken, kan later de tuin in en andersom! De keuzemogelijkheden zijn jaarrond eindeloos en een ode aan de biodiversiteit.